Frank’s spannende avonturen op de beurs

Beleggen op de beurs was soms een spannende rit voor Frank. Hebt u wel goed nagedacht over het type belegger dat u bent?

Beleggen

Het is belangrijk om een beleggingsvorm te kiezen die bij u past. Deze vorm vindt u door te letten op:

- Wat voor type belegger u bent

- Wat u wilt bereiken en hoeveel risico u wilt lopen

- Welke beleggingsportefeuille bij u past

Een beeld van uw beleggingswensen

Een doelrisicoprofiel is een veelgebruikte manier om uw beleggingswensen en -mogelijkheden in kaart te brengen. Het gaat om drie zaken. Wat wilt u bereiken, wanneer wilt u dit bereiken en hoeveel risico bent u bereid te lopen? U wordt ingeschaald in een doelrisicoprofiel dat kan oplopen van volledig gegarandeerd beleggen, via defensief en offensief tot speculatief beleggen. Afhankelijk van het profiel belegt u bijvoorbeeld meer of minder in aandelen. Elk profiel heeft daardoor een eigen minimale en maximale rendementsverwachting en een bijpassende minimale looptijd, ofwel beleggingshorizon. Maak een weloverwogen keuze en ga voor een duidelijk overzicht van uw beleggingskeuze naar een NBVA-adviseur. Kort door de bocht is het zo dat hoe meer rendement u wilt, hoe meer risico dit met zich mee brengt. Ligt u niet snel wakker van een dalende koers? Dan kunt u misschien wat offensiever beleggen. Of breekt het zweet u bij een half procent koersverlies al uit? Dan is defensiever beleggen misschien verstandiger. Ga voor uzelf na wat u gevoelsmatig aan kunt en wat u wilt. Zorg dat u met een gerust hart belegt. Daar gaat het om. Daarnaast is de looptijd van uw belegging belangrijk. Kunt u het geld langer missen of spaart u voor een doel in een verdere toekomst, dan kunt u een langere beleggingshorizon nemen. Dat heeft als voordeel dat u verantwoord iets meer risico zou kunnen lopen. Een slechte periode kan na verloop van tijd gecompenseerd worden door een betere. Als u het geld niet zo lang kunt missen moet u hier de beleggingshorizon op aanpassen. Op basis van uw wensen en mogelijkheden wordt de best passende beleggingsvorm gezocht.

Waar steekt u uw geld in?

Als u duidelijk hebt wat voor type belegger u bent, kunt u gaan kijken waarin u wilt beleggen. Financiële instellingen hebben een groot aanbod van beleggingsportefeuilles. Bent u een defensieve belegger dan zal de portefeuille veel liquide middelen en obligaties bevatten. Een zekerdere vorm van beleggen met weinig pieken en dalen in het rendement. Voor de offensieve beleggers bevat de portefeuille veel aandelen. Hier kan een hoger rendement behaald worden, maar de risico’s zijn ook groter dan bij een defensieve of neutrale portefeuille. Zorg er dus voor dat de portefeuille aansluit bij het type belegger dat u bent.